Naar aanleiding van jarenlange campagnes en onderzoek ontdekte Article 1 Collective dat Alphega apotheken gestopt is met de verkoop van Ahava producten. Alphega, waarin ook de Nederlandse Kring Apotheken in opgegaan is, is een netwerk van meer dan 6.000 onafhankelijke Europese apotheken. Alphega is eigendom van Alliance Healthcare.

Woordvoerder Anneloes Bouw van Alliance Healthcare bevestigde op vrijdag 18 september aan Article 1 Collective dat Alliance Healthcare negatief adviseert over de Dode Zee producten van Ahava aan haar Alphega franchisenemers:

“Er ligt geen Ahava meer op de planken.”

De woordvoerster zei dat Ahava niet langer wordt aangeboden, omdat de producten niet goed verkopen. In antwoord op de vraag hiernaar, bevestigde de woordvoedster dat zij op de hoogte is van de discussies rondom de Israëlische nederzettingen producten. Zij ontkende dat deze discussie het besluit beïnvloed heeft.

2009, de Badjassenbrigade op weg naar een protest tegen Ahava op Utrecht Centraal Station. (Copyright Melanie van der Voort)
2009, de Badjassenbrigade protesteren tegen Ahava op Utrecht Centraal Station. (Copyright Melanie van der Voort)

Ahava heeft de aandacht van internationale mensenrechten activisten. Het protest tegen Ahava is gericht op het feit dat Ahava Palestijnse natuurlijke hulpbronnen plundert uit het Palestijnse deel van de Dode Zee en dat de fabriek in een illegale Israëlische nederzetting is gevestigd. De Palestijnse mensenrechten organisatie Al Haq legt de situatie uit in een video op haar website.

Gebaseerd op de Palestijnse oproep voor Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) zijn vanaf 2009 verschillende internationale campagnes ontstaan in protest tegen Ahava.

De Amerikaanse actiegroep Code Pink schrijft op de website Stolen Beauty dat … “Ahava schoonheidsgeheimen van de Dode Zee belooft. Maar de werkelijkheid is lelijk: de producten komen van gestolen Palestijnse natuurlijke hulpbronnen in Palestijns bezet gebied en de cosmetica wordt geproduceerd in Mitzpe Shalom, een illegale nederzetting.”

In Londen zag Ahava zich in 2011 genoodzaakt haar winkel te sluiten nadat consumenten twee jaar lang tegen Ahava hadden geprotesteerd. In Nederland werd in 2009 de Badjassen Brigade opgericht. Een groep jonge vrouwen protesteerden in roze badjassen tegen Ahava en schreven hun kritiek aan de Kring Apotheken. Brechtje van Bergen van de Badjassen Brigade antwoordt op het nieuws:

“Wij zijn verheugd dat de verkoop van Ahava gestopt is. We hebben in de afgelopen jaren veel ludieke acties gevoerd om het bezwaar tegen Ahava bij het publiek bekend te maken. Niemand wordt mooi van gestolen schoonheidsproducten. Cosmetica mag nooit ten koste van mensenrechten gaan.”

Een van de eerste succesvolle consumenten boycotten uit de geschiedenis was de Nederlandse actie tegen Albert Heijn in 1972 vanwege de verkoop van Angola-koffie. “Binnen drie weken had die boycot succes,” herinnert Sietse Bosgra (Komité Zuidelijk Afrika) zich in de Volkskrant van 24 juni 1995.

Article 1 Collective concludeert hieruit dat producten van Ahava niet goed verkopen omdat ze een slechte reputatie hebben waar het mensenrechten en internationaal recht betreft: Ahava is gevestigd in een van de Israëlische nederzettingen en exploiteert Palestijnse natuurlijke hulpbronnen, illegaal onder internationaal recht en een obstakel voor vrede.

Article 1 Collective is verheugd over het feit dat steeds meer consumenten bewust zijn van de problematiek rondom de Israëlische nederzettingen en concludeert dat consumenten steeds vaker Israëlische nederzettingen producten laten liggen.

Shawan Jabareen, directeur van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq, zegt in antwoord op dit nieuws:

“Dit is een positieve stap. Het bewijst dat onwettige daden niet voort kunnen duren zonder dat mensen hun stem verheffen. Daarnaast bekrachtigt deze stap de hoop dat recht eens zal zegevieren.”